Verrassende kunstcollectie van het Europees Octrooibureau (EOB) voor het eerst publiek gemaakt in unieke documentaire

• Ter gelegenheid van de UNESCO Wereldkunstdag, onthult het EOB vandaag in een documentaire haar collectie hedendaagse kunst. <br />• De laatste 40 jaar heeft de internationale instelling in haar Europese kantoren meer dan 1000 werken van befaamde kunstenaars verzameld. <br />• De rode draad van de collectie: de band met wetenschap en technologie. <br />• Drie Belgische kunstenaars zijn opgenomen in de collectie: Panamarenko, Nicole Van den Plas en Gert Verhoeven.

Brussel, 15 april 2021 - Ter gelegenheid van de UNESCO Wereldkunstdag op 15 april 2021 nodigt het Europees Octrooibureau (EOB) het publiek uit om zijn prachtige en tot nu toe onbekende kunstcollectie te ontdekken. De collectie wordt getoond als documentaire en kan vanaf vandaag worden bekeken op hun website. Al 40 jaar verzamelt het EOB internationale hedendaagse kunst in zijn vestigingen in München, Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Haar opdracht bestaat erin innovatie, concurrentievermogen en duurzame economische groei in Europa te bevorderen door het verlenen van octrooien. Het verband met hedendaagse kunst is duidelijk: terwijl een octrooi een uitvinding beschermt als een unieke uitdrukking van de menselijke geest, is een kunstwerk de creatieve uitdrukking van een unieke verbeelding. Nieuwsgierigheid verbindt technologie, wetenschap en kunst. Zonder nieuwsgierigheid is er geen uitvinding, geen kunstwerk, geen innovatie.

Eerste glimp van een beroemde collectie

Ontstaan uit het Duitse financieringsprogramma ‘art-in-architecture’ (Kunst-am-Bau), is de EPO-kunstcollectie de afgelopen 40 jaar steeds verder uitgebreid en omvat het tegenwoordig zo'n 1.000 werken. Vandaag worden bijna alle van de huidige 38 lidstaten van het EOB vertegenwoordigd door kunstenaars. Hun werken weerspiegelen de diversiteit en de rijkdom van de Europese cultuur.

Met de documentaire "Exploring Art at the European Patent Office" geeft het EOB nu voor het eerst een exclusieve inkijk in zijn topcollectie kunstwerken. Internationaal gerenommeerde kunstenaars als Tomás Saraceno, Olafur Eliasson of Sylvie Fleury zijn er in opgenomen samen met moderne klassiekers als Max Bill of Maurizio Nannucci. Ook talrijke jonge kunstenaars, die een lokale link vormen met de kantoren van deze internationale organisatie, worden tentoongesteld.

De rode draad: wetenschap en technologie

Alle beeldhouwwerken, installaties, schilderijen en foto's zijn binnen en buiten de verschillende locaties te vinden. Bijvoorbeeld in de foyers, vergaderzalen of cafetaria's. De rode draad van de collectie - de dialoog tussen kunst, natuurwetenschappen en technologie - is in de loop der jaren verfijnd en een blijvende ambitie gebleven. De documentaire toont niet alleen de interieurs van de EOB-gebouwen, die tot nu toe voornamelijk voor werknemers toegankelijk waren. De film toont ook kunstenaars in hun studio's, geeft een inleiding op hun werk en biedt interessante blikken achter de schermen in Berlijn, Amsterdam, Innsbruck en Boedapest. In tegenstelling tot de wereld van onderzoek en ontwikkeling, die zelden toegankelijk is voor het grote publiek, schept de film een opwindende transparantie door interviews met de kunstenaars.

Drie Belgische kunstenaars in de collectie

Ook werken van de drie Belgische kunstenaars Panamarenko, Nicole Van den Plas en Gert Verhoeven behoren tot de 1.000 werken in de geselecteerde collectie. Het "Magic (Flying) Carpet" (1979) van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko is te zien op het hoofdkantoor van de EOB in München. Een paar meter boven de grond opgehangen in een van de hallen van de kantoren, lijkt het tapijt van de kunstenaar letterlijk te zweven. Het geeft de essentie van het werk weer en werd rechtstreeks in opdracht van het EOB gemaakt. Dit werk was geïnspireerd door de conceptuele kunstenaar zijn droom om te vliegen en zijn passie voor de luchtvaarttechnologie. Het is gemaakt van een mengsel van hout, roestvrij staal, aluminium, batterijen en een 12V motor.

Het "Magic (Flying) Carpet" (1979) van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko
Het "Magic (Flying) Carpet" (1979) van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko

Doorslaggevend voor de opname van een werk in de EPO-kunstcollectie is een overtuigende betrokkenheid van de kunstenaar met wetenschap en technologie. "Het culturele engagement van onze instelling komt voort uit de aloude overtuiging dat een ontmoeting met kunst perspectieven verandert en nieuwe benaderingen van denken en handelen in het vooruitzicht stelt," verklaart Antonió Campinos, Voorzitter van de OEB. "Openheid en communicatie bevorderen, creativiteit vrijmaken en verrassende perspectieven onthullen: dat zijn de doelstellingen achter deze documentaire. Het idee is om de inspiratie uit deze collectie, die tot nu toe vooral toegankelijk was voor ons personeel, naar het grote publiek te brengen zodat zij het zelf kunnen ervaren." Door zijn kunstcollectie open te stellen, wil het EOB bovendien de banden met zijn verschillende sites versterken. Het wil een identiteit creëren en via dit nieuwe digitale initiatief mensen binnen en buiten het EOB met elkaar in contact brengen.

Door actief een pan-Europees publiek te bereiken en hen uit te nodigen zijn collectie en kunstenaars digitaal te ervaren, stuurt het EOB als openbare instelling een krachtige boodschap van solidariteit naar de artistieke en creatieve sector in tijden van de pandemie. Wanneer evenementen worden afgelast en musea gesloten blijven, biedt het EOB een openbaar platform voor kunst. Het benadrukt zo zijn rol als doorgeefluik van Europese culturele waarden. Nooit eerder was de aandacht van de samenleving zo gericht op de ontdekkingen en het potentieel van wetenschappelijk onderzoek. Daarom wil het EOB een standpunt innemen door de waarde van innovatief denken te tonen en te benadrukken.

___

Praktisch: ​

De documentaire "Exploring Art at the European Patent Office" is vanaf vandaag online beschikbaar op de website van het Europees Octrooibureau: https://www.youtube.com/watch?v=69qVoyXGc1o.

In deze film, die ongeveer 30 minuten duurt, worden ongeveer 50 werken uit de collectie gepresenteerd. Dit aan de hand van interviews met kunstenaars, soms in hun atelier, en met EOB-medewerkers. De documentaire is gefilmd in de kantoren van de instelling in München, Den Haag, Berlijn of Wenen. De film werd geschreven door Kristine Schönert, geregisseerd door Carsten Funke en geproduceerd door Yasmine Weiss.

Voor meer informatie over de EPO-kunstcollectie kunt u terecht op: www.epo.org

___

Media contact:

Stéphanie Simonis: stephanie.simonis@ketchum.com / +32 496 81 20 54

___

Over het Europees Octrooibureau

Het Europees Octrooibureau (EOB) is een van de grootste openbare instellingen van Europa, met bijna 6 400 personeelsleden. De onderneming is opgericht in 1980 en heeft haar hoofdkantoor in München met kantoren in Berlijn, Brussel, Den Haag en Wenen. Het EOB werd opgericht om de octrooisamenwerking in Europa te versterken. Via zijn gecentraliseerde octrooiverleningsprocedure kunnen uitvinders octrooibescherming van hoge kwaliteit krijgen in meer dan 44 landen, die een markt van ongeveer 700 miljoen mensen bestrijken. Het EOB is ook een wereldautoriteit op het gebied van octrooi-informatie en octrooionderzoek.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum news

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  

Neem contact op met

Scheldestraat 122 1080 Brussel