Douwe Egberts het start gesprek over de rol van mannen in het gezin

Douwe Egberts lanceert een nieuwe campagne met als doel de conversatie te starten over de rol van vaders binnen het gezin en verandert zijn iconisch logo

Brussel, 27 april 2021 – Douwe Egberts lanceerde vandaag een nieuwe campagne waarbij het bekende koffiemerk mannen uitnodigt om bij een kop koffie na te denken over de rol die zij in hun gezin willen opnemen.

Vaders willen een grotere rol opnemen

Ondanks dat 8 op de 10 mannen vindt dat huishoudelijke taken gelijk verdeeld moeten zijn tussen de partners, zegt 40% dat hun partner de meeste taken opneemt. Ook vrouwen zijn het eens met de stelling dat taken verdeeld moeten worden, maar 76% van de vrouwen claimt wel het meeste werk te doen. Deze resultaten blijken uit een studie die werd gerealiseerd met iVOX bij de Belgische bevolking in maart 2021.

1 op 2 vaders zegt ook meer tijd te willen doorbrengen met hun kinderen en 70% vindt dat zij evenveel ouderschapsverlof zouden moeten opnemen als vrouwen. Echter, slechts 1 op 2 heeft dit verlof daadwerkelijk opgenomen of overweegt dit te doen. Het verlangen om meer tijd te spenderen met hun kinderen stuit echter op enkele belemmeringen. 33% van de mannen denkt dat het hun carrière zou schaden als ze ouderschapverlof zouden opnemen. Maar de druk komt niet enkel vanuit professioneel vlak, maar ook vanuit onze sociale cirkels. 1 op de 4 mannen zegt zich onder druk te voelen wanneer hij een familieavond verkiest boven een avondje uit met vrienden.

Nina Mouton, gezinspsychologe en auteur van ‘Mild Ouderschap’: “De resultaten van deze enquête zie ik ook terug in mijn praktijk, vaders willen steeds vaker een grote rol opnemen, maar er zijn verschillende barrières die hen daarvan weerhouden. Naast de drempels op sociaal en professioneel vlak, is een grote drempel ook de dynamiek tussen de ouders zelf waarbij de vader vaak een afwachtende houding aanneemt om een band te vormen met zijn kind, terwijl de moeder zich opstelt in een bewakende houding en bijvoorbeeld controleert of de luier wel op de juiste manier wordt ververst. Het is belangrijk om bewust te worden van deze verhouding, die bij sommige sterker of minder aanwezig is, en te weten dat dit niemands schuld is. Door er open over te praten, kan er al heel wat opgelost worden”.

55% van de bevraagde vaders geeft ook aan dat ze het gevoel hebben te weinig ‘quality time’ met hun kinderen te hebben, ook bij vrouwen ligt dat percentage redelijk hoog (50%). “Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen om de ‘wachtende’ vaderrol te doorbreken. Een kind is in zijn eerste levensjaren ook gevoeliger om die band te creëren. Ik pleit er dan ook voor om vooral kwalitatieve tijd te spenderen met kinderen. Deze tijd creëren is ook iets waar de overheid bijvoorbeeld aan kan bijdragen door het ouderschapsverlof uit te breiden,” vult Nina Mouton aan.

Aroma Man
Aroma Man

Aroma Lady wordt Aroma Man

Om het debat te stimuleren en het onderwerp bespreekbaar te maken, wordt het iconische vrouwelijke icoon van de Douwe Egberts koffieverpakkingen het hele voorjaar vervangen door een man. “Met dit nieuwe logo willen we de aandacht vestigen op een stereotype dat moeilijk te doorbreken is, namelijk dat zorgen voor anderen nog steeds wordt beschouwd als de rol van de vrouw. Uit ons onderzoek blijkt dat vaders graag meer tijd willen spenderen met hun kinderen, maar bepaalde drempels, zoals druk vanuit het werk, weerhouden hen daarvan,” legt Kristel Bruwiers van Douwe Egberts uit. “Door onze verpakking aan te passen, brengen we het onderwerp letterlijk op tafel en moedigen we mannen aan om erover te praten”.

Een 360°-mediacampagne om mensen aan te moedigen erover te spreken

Vanaf 27 april wordt een 360°-campagne gevoerd in de media en op de sociale netwerken van Douwe Egberts.

Om het taboe op de rol van de vader in het gezin te doorbreken en gezinnen te inspireren er openlijk over te praten, heeft Douwe Egberts 4 video's ontwikkeld op basis van inspirerende verhalen van vaders die hebben besloten een grotere rol op zich te nemen in de zorg voor kinderen.

De volledige video's kunnen worden bekeken op www.douwe-egberts.be. Op tv-zenders zullen korte formats te zien zijn en er werd een jingle geproduceerd met VTM. Er zijn artikels gepland in tijdschriften en online pers, alsook een bijdrage op de radio. In de winkel vinden consumenten de nieuwe verpakking met de Aroma Man en kunnen ze deelnemen aan een wedstrijd om ‘vader-kind momenten’ te winnen. Tot slot dragen ook influencers als Maarten Vancoillie, Kristof Hoefkens en Olivier Arnould bij tot de campagne.

We hebben allemaal wel iets om te delen

Dit nieuwe initiatief van Douwe Egberts is een voortzetting van de campagne ‘Iets om te delen’, die begin 2020 van start is gegaan. Het merk wil laten zien dat je bij een kopje koffie over veel onderwerpen kunt praten, ook over onderwerpen die wat meer moed vergen dan andere. Vorig jaar lanceerde Douwe Egberts al een reclamespotje waarin een vader zijn dochter en haar vriendin uitnodigde voor een kopje koffie nadat hij had ontdekt dat de twee jonge vrouwen een relatie hadden. Deze nieuwe mediacampagne maakt gebruik van hetzelfde principe en nodigt dit keer mannen uit om openhartig te praten over hun rol binnen het gezin.

Douwe Egberts wil voor iedereen momenten creëren waarin ze zich veilig voelen en waarin ze volledig zichzelf kunnen zijn. Bij Douwe Egberts geloven we dan ook dat koffie de facilitator kan zijn voor een goed gesprek, vaak op scharniermomenten in ons leven. Wij geloven dat sommige mensen bij een kop koffie de moed kunnen vinden om anderen in vertrouwen te nemen, en dat anderen welwillend zullen luisteren,” legt Kristel Bruwiers uit.

###

Over de studie

Dit online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Douwe Egberts en Humo tussen 1 april 2021 en 8 april 2021 bij 1000 Belgen van 25 tot 55 jaar oud, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.

Indien jullie meer informatie willen omtrent de survey resultaten, ga naar https://www.douwe-egberts.be/

Over Douwe Egberts

Douwe Egberts is een onderdeel van Jacobs Douwe Egberts dat al meer dan 265 jaar geïnspireerd is door de overtuiging dat het ongelofelijk is wat er bij een kopje koffie of thee kan gebeuren. Vandaag de dag is Jacobs Douwe Egberts aanwezig in meer dan 100 landen over de hele wereld onder verschillende merknamen: L'OR, Jacobs, Douwe Egberts, Senseo, Tassimo, Moccona, Kenco, Pickwick en Pilão. In België verkopen wij de volgende merken: Douwe Egberts, Douwe Egberts Professional, Jacqmotte, L'Or Espresso, Senseo en Pickwick. In 2019 had Jacobs Douwe Egberts 179 vaste medewerkers in België.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum news

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  

Neem contact op met

Scheldestraat 122 1080 Brussel